Leman dergisinde yayımlanan bir karikatür nedeniyle “müstehcenlik” suçlamasıyla yargılanan karikatürist Zehra Ömeroğlu, 5 yıllık dava sürecinin sonunda beraat etti.
Ömeroğlu, Kasım 2020’de Covid-19’un etkilerini hicveden bir karikatür çizdiği gerekçesiyle 3 yıla kadar hapis istemiyle İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyordu. Bugün görülen 13. duruşmada, mahkeme Ömeroğlu’nun suç işlemediğine hükmetti.
Savcılık mütalaasında ceza talep etmiş olsa da, Ömeroğlu’nun avukatları karikatürün Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini savundu.
Avukatlar ayrıca, 5 Mart 2025 tarihli bilirkişi raporunun da eserin sanatsal nitelikte olduğunu açıkça ortaya koyduğunu belirtti.
Kararın açıklandığı duruşmayı Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ve sanatsal ifade özgürlüğünü savunan FreeMuse temsilcileri de izledi.
Kaynak : tele1.com