YUKLENIYOR
30 Nisan 2024
Üye Girişi
Üye Girişi
×
Türk Vatandaşları Üye Olabilir
[Turkish CitizensCan Be Members Of]
Güvenlik Kodu:
Guvenlik
https://ikinciadamdukkan.com/product/cessur-demirali-gursu-adini-sen-koy-1/
https://ikinciadamdukkan.com/product/cessur-demirali-gursu-adini-sen-koy-1/
1 2 3
ANKET
Bu kullandığınız site kapatılsın mı?
CIP 0 - CRZ 0
Evet
111
Hayır
1081
Çekimser
10
Fikrim yok
11

Toplam Oy:1213

» Tarihte Bugün: 6 Nisan (Bu gün bizim acılı günümüz, onlar anmasa da bizler biliyoruz olguları; Öldürülen Gazeteciler Günü)

Tarihte Bugün: 6 Nisan (Bu gün bizim acılı günümüz, onlar anmasa da bizler biliyoruz olguları; Öldürülen Gazeteciler Günü)

Paylas
Özel Haber - 06 Nisan 2024, Cumartesi 03:06:09
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Tarihte Bugün: 6 Nisan

Öldürülen Gazeteciler Günü

6 Nisan 1326 : Orhan Bey, kuşatma altında tutulan Bursa’yı Bizanslılardan aldı. Bursa, 1326-1361 arasında Osmanlılara başkentlik yaptı.

6 Nisan 1453 : İstanbulFatih Sultan Mehmet tarafından kuşatıldı.

6 Nisan 1772 : Rusya’nın Büyük İmparatoriçesi Catherine, 1698’de Çar Büyük Peter tarafından çıkarılan sakallı erkekler üzerindeki vergiyi sona erdirdi

6 Nisan 1814 : Napolyon Bonapart, İmparatorluk tahtını bırakarak Elba Adası’na sürgüne gönderildi.

6 Nisan 1830 : Joseph Smith, Jr. aracılığıyla İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi kuruldu.

6 Nisan 1861 : Umman SultanlığıZanzibar ve Umman olarak ikiye bölündü.

6 Nisan 1869 : Selüloit’in patenti alındı.

6 Nisan 1872 : Pertevniyal Lisesi, “Mahmudiye Rüştiyesi” adı altında eğitim-öğretime başladı. İstanbul’da Fatih ilçesi merkezinde Pertevniyal Valide Sultan Camii yanında “Mahmudiye Mektebi” adıyla Pertevniyal Lisesi (Valide Mektebi) hizmete girdi. Pertevniyal Lisesi; II. Mahmut’un eşi ve Abdülaziz’in annesi Pertevniyal Sultan tarafından yaptırılmıştır.

6 Nisan 1889 : Kodak Company’nin kurucusu ve fotoğrafın ana akım haline getirilmesine yardımcı olan rulo film kullanımını yaygınlaştıran George Eastman, Kodak esnek haddelenmiş filmini ilk kez satmaya başladı.

6 Nisan 1896 : İlk modern Olimpiyat Oyunları Atina’da başladı.

6 Nisan 1909 : Amerikalı kaşif Robert Peary ve Matthew Henson’ın Kuzey Kutbu’na ulaştığı ileri sürüldü. Kayıtlarında titizlik göstermemiş olmaları ve bazı bilgilerin eksikliği uzmanlar arasında kuşkular yarattı ve Kuzey Kutbu’na ulaşıp ulaşmadıkları tartışmalara yol açtı.

6 Nisan 1909 : Serbesti gazetesinde, İttihat ve Terakki Cemiyeti karşıtı yazılar yazan gazeteci Hasan Fehmi Bey (35) öldürüldü. (d. 1874)

ÖLDÜRÜLEN GAZETECİLER GÜNÜ

Hasan Fehmi Bey’in öldürüldüğü 6 Nisan günü, Türkiye’de “Öldürülen Gazeteciler Günü” ya da “Basın Şehitleri Günü” olarak kabul edilmektedir. 2005’ten bu yana ise bu anma gününün adı “Öldürülen Gazeteciler Günü” olarak değiştirilmiştir.

6 Nisan 1914 : Askerî adli mahkemeler tarafından verilen karar ve hükümlerin son inceleme mercii Askerî Yargıtay kuruldu. Askerî Yargıtay16 Nisan 2017’de yapılan Anayasa değişikliği referandumu’nun kabul edilmesi ile kapatılmıştır.

6 Nisan 1917 : ABDAlmanya’ya savaş ilan etti ve Birinci Dünya Savaşı’na müttefiklerin yanında girdiğini açıkladı.

6 Nisan 1919 : Mohandas Karamçand Gandhi bir Genel Grev emri verdi.

6 Nisan 1920 : Türkiye Cumhuriyeti’nin resmî haber ajansı kısa adı AA olan Anadolu Ajansı kuruldu. Anadolu Ajansının isim annesi Halide Edip Adıvar idi.

6 Nisan 1927 : Amerikalı yüzücü Johnny Weissmuller, 100 metre mesafede üç stilde üç dünya rekoru kırdı.

6 Nisan 1941 : Mihver devletleri, Yugoslavya’yı işgal etti. Almanlar Yunanistan’a girdi, Türk deniz sınırına kadar Doğu Akdeniz’i savaş bölgesi ilan etti. Türkiye, bunun üzerine Edirne ve Uzunköprü’de demiryolu köprülerini havaya uçurdu.

6 Nisan 1953 : Türkiye Genç Millî Futbol Takımı dünya üçüncüsü oldu.

6 Nisan 1956 : Hayat mecmuası’nın ilk sayısı çıktı.

6 Nisan 1971 : 20. yüzyıl müziğinin en etkili ve önemli bestecilerinden biri olan Rus besteci, piyanist ve orkestra şefi Igor Stravinsky, 88 yaşında öldü. (d. 1882)

6 Nisan 1972 : Anayasa MahkemesiDeniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam kararlarını usulden iptal etti. TBMM’nin idamları yeniden görüşeceği açıklandı.

6 Nisan 1973 : E. Oramiral Fahri Korutürk Cumhurbaşkanı seçildi. Kontenjan senatörü Fahri Korutürk, 15’inci turda 365 oyla Türkiye’nin 6. Cumhurbaşkanı seçildi

6 Nisan 1979 : Atlet Veli Ballı, Atina’da düzenlenen uluslararası maratonda birinci oldu.

6 Nisan 1980 : Görev süresi sona eren Cumhurbaşkanı Fahri KorutürkÇankaya Köşkü’nden ayrıldı. Yerine Cumhuriyet Senatosu Başkanı İhsan Sabri Çağlayangil vekalet etmeye başladı.

6 Nisan 1980 : Eskişehir’de DİSK’in düzenlediği mitingte olaylar çıktı. 5 kişi öldü, 4 kişi yaralandı.

6 Nisan 1988 : Endonezya’nın Sulawesi adasında yapılan Camel Trophy yarışmasını, Türkiye’yi temsil eden Ali Deveci-Galip Gürel ekibi kazandı.

6 Nisan 1991 : Arjantinli futbol yıldızı Diego Maradona, kokain kullanımı testinde pozitif çıktığı için İtalyan Ligi tarafından 15 ay süreyle askıya alındı.

6 Nisan 1992 : Bilimkurgu eserleri ve popüler bilim kitapları ile tanınan Amerikalı yazar ve biyokimyacı Isaac Asimov, 72 yaşında hayatını kaybetti. (d. 1920)

6 Nisan 1994 : Ruanda‘da Tutsi ve Hutu‘lar arasında, Batı‘nın kışkırtmasıyla içsavaş başladı. Bir milyona yakın insanın katledildiği ileri sürülüyor. Ruanda Devlet Başkanı Juvénal Habyarimana ve Burundi Devlet Başkanı Cyprien Ntaryamira’nın bindikleri uçak, bir roket saldırısı sonucu düştü. Suikastın ardından Hutu ve Tutsi kabileleri arasında çıkan çatışmalar, yaklaşık 1 milyon kişinin katledilmesiyle sonuçlandı.

6 Nisan 1999 : Gazeteci yazar Gülçin Telci (53) hayatını kaybetti.       

6 Nisan 2005 : Kürdistan Yurtseverler Birliği lideri Celal Talabani, Irak Cumhurbaşkanlığı’na getirildi.

6 Nisan 2009 : İtalya’nın L’Aquila kenti yakınlarında 6.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve en az 253 kişi öldü.

6 Nisan 2011 : Hükümete, bazı konularda Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarma yetkisi veren yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kanuna göre, “ekonomi”, “iç ve dış ticaret”, “gençlik ve spor” ile “aile, özürlüler, çocuklar, kadınlar ve sosyal yardım” konularında 4 yeni bakanlık kurulması kararlaştırıldı.

6 Nisan 2013 : 48. Country Müzik Akademisi Ödüllerini Luke BryanMiranda Lambert ve Jason Aldean kazandı.

6 Nisan 2014 : 49. Country Müzik Akademisi Ödüllerini George StraitJason Aldean ve Miranda Lambert kazandı.

6 Nisan 2018 : Opera sanatçısı, oyuncu Sevda Aydan (88) hayatını kaybetti. Sanatçı Kaynanalar dizisinde Nuri Kantar‘ın dünürü ‘Tijen‘ olarak oynamış ve sevilmişti.

6 Nisan 2022 : Savunma Sanayi tarafından Filipinler’e ihraç edilen ATAK taarruz helikopteri törenle teslim edildi. 6 helikopterin ikisi teslim edilirken, SSM’da ilk helikopter ihracatı yapmış oldu. 


Rogg & Nok Sanal Hafıza Bölümü Haber Servisi:- Rogg & Nok Bağımsı Özgür Fikir, Düşünce yazar Grubu

E-Posta ile gönderilen veya direk Web sitesine yayınlanması için gönderilen yazı, fotoğraf gibi tüm demokratik protesto, bilgi, haber, yorum ve sosyal/siyasal içerikli paylaşımlar TC Anayasasının;
MADDE 25: "Düşünce ve Kanaat Hürriyeti";
MADDE 26: "Düşünceyi Açıklama ve Yayma Hürriyeti"
kapsamında Web sitemizde yapılmıştır.
Kişisel veya kurumsal Demokratik düşünce ve kanaatlerimiz engellenmesi ve/veya şiddet/baskı altına alınması, bu nedenle
"Yazar olan biz Hakkımızdaki veya kullanıcıların kullandıkları web sitesindeki yayınlanan haberler dolayısı ile olası her türlü anti-demokratik yasal girişimi",
TC Anayasası, AİHM ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi kapsamında, her türlü yasal haklarımız saklı kalmak üzere, peşinen reddederiz…

OKUYUCU YORUMLARI

UYARI:Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.(Yorum Yapanın Taahütü)Yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
Ad Soyad
E-Posta
Yorum
Foto GaleriTÜMÜ
Copyright ©2010 - Tüm hakları saklıdır.
PHP Haber Sitesi Türkiye Tasarım
Rogg&Nok Haber- Tüm Hakları Saklıdır. İzinsiz Ve kaynak gösterilmeden Alıntı Yapılamaz. Yayınlanan Tüm Haber Ve Açıklamalar İlk Kaynaktan Ulaştırılan Açıklamalardır. Sitemiz Bu Açıklamalara Ekleme Veya Müdahelede Bulunmadan Yayınlar. Yorum,Makale, Sizden Gelenler Bölümündeki Yazılardan Yazanlar Sorumludur. Harici Bilgiler Ayrı Bir Sayfada Açılır. Rogg&Nok Haber Bu Linkler Ve İçeriklerinden Sorumlu Değildir.Her Türlü Haber Ve İletişim İçin roggnok@gmail.com Adresini kullanabilirsiniz. Sitemizden Daha İyi Yararlanabilmek için Gizlilik İlekeleri Ve Yayın Prensiplerimzi Okuyunuz. Ekonomik Veriler Bilgilendirme Amaclidir.Kullanimindan Dogacak Sorunlardan Sitemiz Sorumlu Degildir.